dimecres, 11 de maig del 2011

Notícias964 (grup Parlem) perd els papers i demostra que les noves tecnologies li venen grans

El passat 2 de maig, noticias964 (del grup PARLEM) ens sorprenia amb la publicació d’un article que, si més no, ens implica directament als Ecologistes d’Almassora tot i que, com és habitual en la línia editorial d’aquell grup de comunicació local (MCL), amb opinions i informacions poc valentes, conservadores i interessades, no ens nomena. Siga com siga, ens agradaria fer una sèrie de reflexions sobre aquest afer lleig que oculta alguna cosa, que implica a una entitat financera local (el lema de noticias964 és caiga quien caiga) i que demostra un tarannà brut i poc professional.

La notícia en qüestió, curiosament, no es dirigeix a nosaltres sinò a Caixalmassora aconsellant-li que deuria de cuidar més la seua imatge perquè, segons noticias964, permet que en una web creada por ellos (y por lo tanto financiada con el dinero de todos los socios de la Entidad), se critiquen actuaciones del Ayuntamiento, se falte el respeto al propio Alcalde o se critique... a la iglesia Católica en obras sociales que repercuten en beneficio de la ciudadanía de Almassora.

La web, en realitat, és www.ecologistesalmassora.org. La qüestió és que aquesta entitat, en benefici del poble, dedica part dels seus recursos al desenvolupament tecnològic i, en el seu dia, va crear una plantilla per a que la gent del poble la poguera aprofitar. Els Ecologistes d’Almassora, igual que altres institucions i associacions locals, hem utilitzat aquesta ferramenta per a aportar el nostre granet de sorra a la nostra comunitat. Res més. El lloc web el mantenim nosaltres i paguem l’espai virtual també nosaltres, els Ecologistes d’Almassora, a una empresa externa. Per tant, només nosaltres sabem què publiquem i assumim totes les responsabilitats.

Amb això, noticias964 també critica el missatge que apareix en la pàgina informant que aquesta entitat financera no gestiona ni facilita continguts per a aquesta página, declinant qualsevol responsabilitat pels textes i imatges que poguessin contenir-se en la mateixa”. Segons noticias964, puede que sea suficiente justificación legal para excluir cualquier responsabilidad ante la ley sobre los artículos escritos, pero no le excluye de la responsabilidad moral....
Aquesta afirmació és tendenciosa i de mala fe perquè, algú culpa a noticias964 (i al grup PARLEM) de la contaminació que pateix Almassora? O algú culparia a noticas964 de la degradació de la platja d’Almassora? No, veritat? Però, en canvi, els MCL sí que accepten publicitat i diners d’empreses instal·lades al polígon del Serrallo i no passa res. És responsabilitat de cada empresa si acompleix o no amb les normes ambientals i no de noticias964.

Finalment, com recurs definitiu i irrefutable, acaba apel·lant a un argument digne de la supèrbia i la intolerància del qui no creu en la democràcia, ni en la llibertat d’expressió ni en la diversitat social (com si noticias964 representés l’opinió de la majoria de la població) quan diu que “con el respeto a la minoría se están perdiendo los derechos de la mayoría”.

Com s’atreveix, amb un cinisme extrem, a marcar les prioritats d’una empresa privada? I qui és ell per a acusar-nos, als Ecologistes d’Almassora, sense cap fonament, una associació que porta més de 25 anys de treball pel poble? Com gosa a titllar-nos de practicar una política social anti sistema com si fòs un insult? El que està en contra del sistema (democràtic) és ell.

En veritat, aquest atac frontal a una entitat local tan prestigiosa no és casual. De fet, respon a una estratègia que va fa temps que no entenem a què respon. Potser, algun dia el seu editor ens ho explique amb valentia i audàcia encara que això són virtuts que ell mai no tindrà[i].

En tot cas, el que no tolerarem nosaltres és que ens acuse impunement amb mentides quan es refereix al nostre web www.ecologistesalmassora.org (que no nomena mai, igual té por) perquè, realment, mai hem faltat el respecte a ninguna persona (i molt menys a l’alcalde) ni hem tractat amb menyspreu la ideologia o les creences religioses de cadascú i, mai tampoc hem criticat l’obra social de l’Església Catòlica (alguns col·laboradors, això sí, han satiritzat sobre la jerarquia eclesiàstica, cosa ben diferent).

El que sí que hem fet, i seguirem, és opinar sobre la política del nostre poble; informar obertament (des del nostre punt de vista) sobre determinats fets que nosaltres considerem importants; criticar la línia de desinformació que pateix aquest poble; i donar veu a la ciutadania.

Tampoc volem enganyar a la gent d’Almassora: nosaltres no som professionals i, per suposat, que les nostres opinions no són irrefutables però intentem aplicar el màxim rigor possible i, com ha passat moltes vegades, si no podem confirmar una notícia (per falta de recursos) citem la font i inserim l’enllaç. I quan donem veu a la gent d’Almassora, ho fem d’acord a unes normes que s’han d’acomplir (vegeu el Codi de Publicacions), sense insults personals i amb respecte però sense responsabilitzar-nos de les opinions. I això, ho deixem ben clar en el bloc.

No ens agraden aquestes batalles dialèctiques, més que res perquè a la ciutadania i als nostres lectors, probablement, se’ls escapen alguns detalls. Però, hem intentat ser clars. Les mentides, les mitges veritats, les interpretacions interessades i parcials i, sobretot, aquelles informacions que ens insulten directament per manipulació, no ens agraden.

Per això, hem considerat necessari aquest article de descàrrega contra una manera d’informar i tractar la gent antiga i passada de moda com és la de noticias964 però que respectem perquè a Espanya hi ha llibertat d’expressió... encara. I, per això, us demanem disculpes i esperem que us hagueu assabentat de la polèmica que nosaltres no hem buscat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada