divendres, 8 d’abril del 2011

Setmana de Lluita Camperola - del 10 al 17 d´abril - a Castelló i comarques‏

Des de la Xarxa d´Agroecologia de Castelló -XAC- i ACSUD Las Segovias, us convidem a les activitats programades
 
El 17 d’abril de 1996, 19 camperols del Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST) del Brasil van ser assassinats per la policia quan participaven a una manifestació pacífica demanant el dret d’accés a la terra. En el seu homenatge s’ha declarat esta data com Dia Internacional de la Lluita Camperola.
La sobirania alimentària es el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret de decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Això fica a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per damunt de les exigències dels mercats i de les empreses. Defensa els interessos de, i inclou a, les futures generacions.
La sobirania alimentària dóna prioritat al les economies locals i als mercats locals i nacionals, i atorga el poder als camperols i a l’agricultura familiar, la pesca artesanal i el ramaderia tradicional, i col·loca la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica. La sobirania alimentària promou el comerç transparent, que garanteix ingressos dignes per a tots el pobles, i els drets del consumidors per a controlar la seua alimentació i nutrició.
Garanteix que els drets d’accés i gestió de la nostra terra, dels territoris, d l´ aigua, les llavors, el bestiar i la biodiversitat, estiguen en mans de aquells que produeixen els aliments. La sobirania alimentària suposa noves relacions socials lliures de opressió i desigualtats entre homes i dones, grups racials, classes socials i generacions.

Declaració de Nyeleni.
Foro Internacional per la Sobirania Alimentària. Mali 2007.
www.viacampesina.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada